dinsdag 28 oktober 2014

Gast review: Het huis van de moskee door Kader Abdolah

Flaptekst:
De familie van Aga Djan is al eeuwenlang de belangrijkste familie in de Iraanse stad Senedjan. Zij wonen in het huis naast de Djomè-moskee, de grooste moskee van een stad waar het vrijdaggebed wordt gehouden. Van generatie op generatie komt de imam van de moskee uit de familie van Aga Djan; als het verhaal opent, is dit zijn neef Alsaberi. Als tapijtverkoper staat Aga Djan bovendien aan het hoofd van de bazaar en heeft economische macht. 





Dit is een gastreview van een vriendin van me, Anouk Timmers. We zitten bij elkaar in de klas en ze doet aan tafeltennis. Zoals waarschijnlijk wel te merken is door dit review en de vorige reviews zijn we bezig met onze leeslijst te maken voor Nederlands. Vol met Nederlandse literatuur, boeken die iets met elkaar te maken hebben, zodat we bij het gesprek als het ware bruggetjes hebben van het ene boek naar het andere boek. Maar goed, terug naar het review.

Het verhaal speelt zich af in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Een traditionele familie in Iran, in een klein dorpje, tijdens een turbulente periode.

Ik vond dit een makkelijk te lezen boek. Het verhaal sprak mij aan, ondanks dat ik normaal niet in  geschiedenis geïnteresseerd ben. Er stonden geen moeilijke woorden in en de uitspraken en woorden die typisch voor de Islam zijn, zijn achterin het boek vertaald. Ook staat er voorin een soort stamboom, die soms ook wel handig was tijdens het verhaal om te kijken wie nu precies met wie te maken had. Het boek geeft een goed beeld over de Islam. 



Ik zou dit boek aanraden aan anderen, omdat het geen boek is wat heel moeilijk is. Je moet wel nadenken over het verhaal en je verplaatsen in de tijd en de gemeenschap. Ook is het gewoon een mooi verhaal, waardoor het zeker een aanrader is. 


Anouk & 


0 reacties:

Een reactie posten

Copyright © 2014 Three cups of Fantasy